Kiezen tussen een carport en een garage

Kiezen tussen een carport en een garageHeb je twee auto’s en is je garage te klein om ze allebei veilig te stallen? Of moet je je auto noodgedwongen op de oprit parkeren, omdat je geen garage hebt of omdat je die liever als hobbyruimte gebruikt? Een carport is een goedkope oplossing om je auto te beschermen tegen alle weersomstandigheden, en moet zeker niet onderdoen voor een garage. Toch heeft een extra garage op haar beurt ook heel wat voordelen, mits je de nodige middelen en vergunningen hebt om ze te bouwen. Kun je maar niet kiezen tussen een carport en een garage? Hier vind je alle voor- en nadelen op een rij!

De belangrijkste verschillen

Veiligheid

Met het oog op diefstal is een garage een veiligere keuze dan een carport.

De prijs

Het staat buiten kijf dat een carport aanzienlijk goedkoper is dan een gemetselde garage. Een handige harry bouwt zijn eigen carport al vanaf 1500 euro.

Bouwgemak

Omdat er bij carports geen fundering, metselwerk of isolatie komt kijken, zijn ze een stuk gemakkelijker om te bouwen dan een garage.

Slijtage aan je auto

Een garage en een carport beschermen je wagen allebei tegen weer en wind. Maar wie behaalt nu de beste score als het op slijtage van je wagen aankomt? Een garage, omdat ze het weer nog net iets meer buiten spel zet? Fout! Bij regen en sneeuw blijft er namelijk vocht aan je wagen hangen, wat in een garage moeilijk opdroogt. En dat werkt roestvorming in de hand.

Wat met de bouwvergunning?

De laatste jaren zijn er wat wijzigingen geweest inzake de vergunningen en meldingsplicht die gelden voor carports en bijgebouwde garages. In het kort komt het hier op neer:

  • Wil je een vrijstaande carport of garage? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen, zolang je constructie niet hoger is dan 3,5 meter.
  • Plan je een aangebouwde carport of garage? Als je constructie niet hoger is dan 4 meter, hoef je geen vergunning aan te vragen. Wel geldt er meldingsplicht bij de gemeente. 

Het verschil in onderhoud

Een aluminium carport vergt nagenoeg geen onderhoud. De aluminium carports van BOzARC krijgen bovendien een kleurtje in duurzaam poederlak, zodat je carport er na jarenlang gebruik nog steeds uitziet als nieuw. Ten slotte heeft de ondergrond van je carport, in tegenstelling tot die van een garage, geen onderhoud nodig. Tenzij je er natuurlijk prat op gaat om je oprit regelmatig een flinke schuurbeurt te geven…

Carport of garage in de winter?

Veel mensen denken dat je met een carport nog steeds ijs van je wagen moet krabben in de winter, maar niets is minder waar! Omdat dauw niet rechtstreeks op je wagen valt, krijgt ijsvorming zo goed als geen kans meer.

Tags: carports, carports, overkapping,, aluminium carports, carport zelf bouwen